Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Démonok Között (2013)
 • Rendező: James Wan
 • Producer: Tony DeRosa-Grund, Peter Safran, Rob Cowan
 • Forgatókönyv: Chad Hayes, Carey W. Hayes
 • Szereplők: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Ron Livingston, Lili Taylor
 • Zene: Joseph Bishara
 • Játékidő: 112 perc
 • Bemutató:
  • Egyesült Államok 2013. Július 19.
  • Magyarország 2013. Szeptember 19.
 • Bevétel: $ 319,494,638
 • Következő: Démonok Között 2. (2016)

Démonok között (eredeti címen: The Conjuring) 2013-as amerikai misztikus horror, amelyet James Wan maláj filmrendező készített. A főbb szerepekben Patrick Wilson és Vera Farmiga láthatók, ők az ismert, paranormális jelenségeket kutató Warren-házaspárt alakítják. A film nagymértékben épít az 1977-es The Amityville Horror című regényre. A film története valós eseményeken alapul, ugyanis Warrenék valóban kapcsolatba kerültek egy családdal, akikkel újonnan vásárolt Long Island-i házukban megmagyarázhatatlan, furcsa jelenségek történtek.

Cselekmény: A film 1968-ban kezdődik, amikor két fiatal nő és egy férfi mesélnek a Lorraine-házaspárnak az Annabelle névre hallgató babájukról, amelyet véleményük szerint megszállt valami.Ekkor kerül bemutatásra, hogy Warrenék mesterei a paranormális jelenségeknek és az azoktól való megszabadulásnak: Ed az egyetlen ember a világon, aki nem felszentelt pap és mégis levezényelhet ördögűzést, ha a helyzet úgy kívánja, míg Lorraine különleges képessége az érzelmek és a jelenségek vizuális észlelése, egyfajta látnokként. Majd a film előreugrik pár évet, ahogy az egyik, mindezidáig a nagyközönség elől eltitkolt esetüket mutatják be. 1971-ben a Perron házaspár és öt lánygyermeke Rhode Island-en vesznek áron alul egy elhagyatott házat. Az első nap minden remekül indul, leszámítva, hogy a család kutyája, Sadie, nem akar bemenni a házba, a lányok pedig találnak egy befalazott lejáratot a pincébe.
Ezután azonban különös események veszik kezdetüket: a ház összes órája megáll hajnali 3 óra 7 perckor, Sadie-t pedig elpusztulva találják meg a ház előtt. Ugyanazon az éjjel Nancyt és Christine-t egy kísértet támadja meg és becsapja a szobájuk ajtaját. Carolyn, az anyjuk, aki furcsa sérüléseket fedezett fel magán, tapsolást hall a folyosóról. Követve a zajt, megdöbbenve tapasztalja, hogy a képek lezuhannak a falról. Nevetés hangját hallva benyit a pincébe, ahol csapdába esik, a szellem pedig rátámad. Ugyanebben a pillanatban Andreát és Cindyt a szekrény tetejéről támadja meg egy szörnyalak.
Carolyn elhatározza, hogy szakértők segítségét kéri, így kerül képbe a Warren házaspár, akik az Annabelle-ügy befejezését követően vállalják az esetet. A házat felmérve megállapítják, hogy ördögűzésre lesz szükség, de ehhez a katolikus egyház engedélyét is ki kell kérni, és további vizsgálatok szükségesek. Kutatásaik során felfedezik, hogy a ház valamikor egy Bathesba nevű nőé volt, aki a salemi boszorkány Mary Eastey leszármazottja volt. Feláldozta az egyhetes újszülött gyermekét a Sátánnak, majd felakasztotta magát 1863-ban, de előtte megátkozta a földjét és annak minden jövőbeli bitorlóját. Azóta a földet több kisebb telekre osztották fel, de mindegyik telken gyilkosságok és öngyilkosságok tömege történt az elmúlt évszázadban. Ed és Lorraine néhány ember segítségével megfigyelő-szerkezeteket helyeznek el a házban és kutatni kezdenek. Cindy alvajárása során felfedezik a gardróbban található titkos járatot a pincébe. Lorraine bemegy rajta, de lezuhan, a mélyben pedig találkozik Bathesba egyik régi áldozatának szellemével: egy nővel, akit arra kényszerített, hogy ölje meg a gyermekét. Közben odafent Nancyt a hajánál fogva kezdi el rángatni az entitás.
Warrenék szerint a szellem ráakaszkodik a családra, így szinte lehetetlenséggé válik majd megszabadulni tőle. A Perron család motelbe költözik az események tisztázásáig, míg Warrenél megkérik az ördögűzésre az engedélyt. Eközben a szellem figyelmeztetésképp megtámadja a saját kislányukat is az otthonában, az Annabelle babát is felhasználva. Közben senki sem sejti, de Carolyn testét megszállta a szellem, aki Christine-t és Aprilt visszaviszi magával a házba, hogy megölje ott őket. A többiek utánaerednek, ahol lefogják és lekötözik a nőt. Az idő szűkössége miatt Ed úgy határoz, hogy maga fogja levezényelni az ördögűzést. Kezdetben sikerül is, de Carolyn még egyszer ráront a lányaira, amelyet csak Lorraine tud megfékezni.
Miután hazatértek, egy üzenet várja őket, hogy - már feleslegesen, de - megkapták az engedélyt az ördögűzésre az egyháztól, egyben egy újabb eset kivizsgálására kérték fel őket.

Forgatás: A film ötlete az 1990-es években merült fel először, amikor Ed Warren lejátszotta Carolyn Perronnal készített interjúját Tony DeRosa-Grund producernek. DeRosa-Grund ezt hallva vetette fel, hogy a történetet meg lehetne filmesíteni. Ekkor lészült el a sztori első vázlata "Conjuring" címen (szabad magyar fordításban "Bűvészmutatvány") Közel 14 évig házalt az ötletével különféle stúdióknál, de a Gold Circle Studios kivételével senkit sem érdekelt az ötlet, igaz, végül ők is elálltak tőle. Ezért DeRosa-Grund összeállt Peter Safran producerrel, és a Hayes-testvérpárral, akik forgatókönyvírók voltak. A fő dramaturgiai változtatás a narratíva lett, amivel mindent Warrenék szemszögéből mutattak be, nem Perronékéból. Ennek érdekében az ördögűző házaspárral gyakran konzultáltak telefonon. 2009-ben a projektet hat stúdió is szerette volna megszerezni, amit végül a Summit Entertainmentnek sikerült. Velük mégsem sikerült minden részletben megállapodni, így DeRosa-Grund felkereste az egyébként vesztes ajánlatot tevő New Line Cinemát, így végül ők készíthették el a filmet.
A forgatás előkészületei 2011-ben kezdődtek, ekkor került képbe James Wan, mint rendező. A film eredetileg "The Untitled Warren Files Project" munkacímen futott, majd ebből lett "The Warren Files", legvégül pedig maradtak az eredeti "Conjuring"-nél.

Érdekességek:

 • A film úgy kapta meg Amerikában az R besorolást (ami nálunk a 16 éven felettieknek ajánlottat jelenti), hogy nem tartalmazott véres jelenetet, trágár beszédet, szexualitást, kábítószer, vagy alkohol fogyasztást, ellenben a félelemkeltése túlságosan intenzív.
 • Amikor a Fülöp-szigeteken levetítették a filmet, néhány moziban katolikus papokat kellett felbérelni, hogy áldják meg a nézőket vetítés előtt. Erre azért volt szükség, mert több néző „rosszindulatú jelenlétet” érzett a film megnézése után. A papok spirituális és pszichológiai segítséget is nyújtottak a nézőknek.
 • Andrea Perron írt egy háromrészes könyvet az élményeiről „A sötétség háza, a világosság háza” címmel. A megírt tapasztalatait a filmben is láthatjuk. Perron a filmre úgy hivatkozik, mint művészeti alkotásra, nem mint fikcióra.
 • Egy, a Perron család élményeit feldolgozó film már 20 éve tervben volt. Ed Warren mutatta meg először Carolyn Perronnal készült videóinterjúját Tony DeRosa-Grund producernek.
 • Rhode Island államában az eladók nem kötelesek tájékoztatni az új lakókat az ingatlan bűnügyi érintettségeiről, ezért se tudták a Perronék, mi minden történt már abban a házban beköltözésük előtt.
 • Lorraine Warren és Andrea Perron tanácsadói voltak a rendezőnek és a forgatókönyvíróknak. Mindketten azt állítják, hogy a film a valóságot tükrözi, mindazt, ami velük történt a 10 év alatt, amíg ott éltek.
 • Nyolc generáció élt a házban, mielőtt Perronék beköltöztek. Andrea Perron úgy véli, hogy néhány szellem sosem távozott a házból. Az ott történt halálesetek közt van két öngyilkosság, egy mérgezéses halál, egy 11 éves kislány megerőszakolása és megölése, két fulladás, négy fagyhalál. A legtöbb haláleset az Arnold családban történt, akiknek Batsheba Sherman a leszármazottja volt.

Előzetes: